Despre ITO 2017

Tânărul în căutarea libertății

Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocși ce se va desfășura în anul 2017 la Iași își dorește a fi un eveniment important, cu caracter național și internațional, ce va aduna în capitala Moldovei 6000 de tineri.

5000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani vor fi prezenți la Iași încă din data de 1 septembrie iar în ziua de duminică, 3 septembrie alți 1000 de tineri din Arhiepiscopia Iașilor vor fi prezenți la Iași doar pentru o zi.

Așteptăm la Iași între 1-4 Septembrie tineri ortodocși din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Elveția, Turcia, Iordania, Siria dar și de pe continentul african.

Evenimentul se încadrează în seria evenimentelor organizate la Baia Mare în 2013 și 2014, Cluj 2015 și București 2016 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Crearea cadrului în care tinerii să poată găsi modele și trăi experiențe formatoare care să-i apropie de/invite în Biserică prin împărtășirea valorilor creștin ortodoxe și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret din țară și străinătate reprezintă scopul întâlnirii.

Obiectivele întâlnirii:

 • Promovarea modelelor creștin ortodoxe
 • Formarea tinerilor
 • Încurajarea dialogului între tineri

 

 

Organizatori
Arhiepiscopia Iașilor Departamentul de Tineret

Departamentul de Tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor a fost înființat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei în anul 2010.

În anul 2013 a fost aprobată strategia de lucru cu tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Misiunea Departamentului de Tineret este de a forma o generație de tineri prin sprijinirea preotilor în lucrarea de îmbisericire a tinerilor pentru cunoașterea, trăirea și mărturisirea credinței ortodoxe.

Lucrăm cu tinerii și cu preoții din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor iar valorile pe care le promovăm sunt: credința, familia, educația și cultura, sănătatea, iubirea de frumos, libertatea, iubirea de neam și de țară.

Voluntarii noștri sunt membri ai ASCOR – Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români și ai ATOR- Asociația Tineretul Ortodox Român.

Organizăm: tabere în sate, pelerinaje și drumeții, sesiuni de formare cu tinerii și preoții, activități în licee, întâlniri regionale, liturghii misionare, activități de ecologizare, emisiuni radio.

Departamentul de tineret înseamnă: tineri, credință, comunitate!

ASCOR Iași

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români filiala Iași (ASCOR Iași) este o organizație de tineret

Nonguvernamentală, apolitică și non-profit  înființată conform OG26/2000. Promovarea credinţei şi a spiritualităţii ortodoxe în rândul tinerilor, cu prioritate în mediul universitar reprezintă misiunea ASCOR. Cu o vechime de peste 25 de ani, ASCOR Iași are 200 de membri activi, studenți ai diferitelor facultăți din cadrul Universităților ieșene.

Cum funcționăm ? Activitățile noastre se desfășoară în cadrul a 5 departamente:

Ce facem?

 • organizăm tabere și programe de training pentru pregătirea voluntarilor, dezvoltare personală, educație pro-activă și creșterea implicării în comunitate
 • Conferințe interdisciplinare, ateliere: sculptură, fotografie, handmade, cursuri de limbi străine – rusă, greacă, club de literatură
 • voluntariat la Centrele de plasament ”Veniamin Costache”, ”Ion Holban”, ”Gulliver”, la Centrul de bătrâni ”Sf. Împ. Constantin și Elena” și în Penitenciarul Iași
 • schimburi de experiență, parteneriate cu asociații din țară și din Europa, întâlniri cu celelalte filiale ASCOR din țară
 • Pelerinaje, Tabere, Activități sportive, Concursuri
Participanți

5000 de tineri sunt așteptați la Iași dintre pe toată durata evenimentului (1 - 4 septembrie) + 1000 de participanți doar pentru ziua de duminică 3 septembrie.

Cei 6000  de participanți  din ziua de duminică, 3 septembrie 2017 sunt tineri din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Elveția,Turcia, Iordania, Siria dar și de pe continentul african.

Criterii de selecție

Eparhiile sunt responsabile de selectarea atentă a tinerilor și, în mod special, de relația cu tinerii sub 18 ani. Fiecare grup de 50 de tineri va avea un responsabil, ajutat de 5 asistenți (un asistent la fiecare 10 tineri participanți) din cadrul grupului de 50.

Selectarea tinerilor se va face după următoarele criterii, participanții fiind:

 • Tineri ortodocși, băieți și fete, cu vârsta cuprinsă între 16 - 35 ani, cu experiență  în structurile parohiale sau asociațiile de tineret (ASCOR, ATOR, LTCOR și în alte asociații);
 • Tineri între 16 - 18 ani (maxim 50% din totalul grupului) vor fi selectați numai cu acordul scris al părinților pe baza formularului de participare trimis de către organizatori;
 • Studenți teologi și elevi seminariști (nu mai mult de 10% din totalul grupului);

Din partea organizatorilor fiecare grup va avea un responsabil de grup (preot) și un însoțitor de grup (tânăr/tânără).

 

Parteneri instituționali
Parteneri
Parteneri Media
„Cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este inima curată şi mintea trează.”
- Mitropolitul Nicolae Bălan -