Conferința Părintelui Necula „Tânărul în căutarea libertății” (LIVE TEXT)

Postat în: Știri

Pe scena amenajată în incinta Grădinii Palas din Iași se desfășoară unul dintre evenimentele centrale ale Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși ediția a patra – 2017: Conferința Pr. Prof. Constantin Necula: „Tânărul în căutarea libertății”.

Mii de tineri au rostit rugăciunea „Împărate Ceresc” împreună cu Părintele Necula înainte de începerea conferinței. Moderatorul evenimentului este realizatorul de programe radio, Daniel Buzdugan.

În debutul prelegerii, părintele profesor a răspuns în stilul propriu unor atacuri din presă la adresa evenimentului internațional ortodox.

Prelegerea Părintelui Necula a început cu un îndemn către tineri de a ieși din lumea virtuală pentru a cunoaște bucuria vieții și a tinereții, bucuria libertății.

Închide iPhone-ul şi vorbeşte cu cel de lângă tine, lasă-l încolo de Whats App şi spune-i direct că-l iubeşti, du-te la şcoală fără căşti în urechi şi mai ascultă dimineaţa păsările cum îţi cântă, întinde mâna colegului tău şi spune-i că el contează pentru tine!

Libertatea, ca și iubirea, nu răspunde la întrebarea ce, ci la întrebarea cine. Și răspunsul este Hristos. Adevărata libertate ține de capacitatea de a fi împreună cu El în permanență.

În continuare, Pr. Necula a explicat că din momentul nașterii până la mormânt libertatea creștinului stă în primirea lui Hristos.

Vă încurajăm să stați cât mai aproape de Biserică, pentru că dincolo de ea e un hău inimaginabil, a adăugat părintele profesor.

Pr. Necula a apreciat eforturile tinerilor de a demonstra că sunt parte vie a Bisericii.

Vă mulţumesc mult că aţi venit să dovediţi că în esenţă Biserica nu e a trecutului ci a prezentului care este un viitor continuu. Întinde mâna colegului şi spune-i că el contează pentru tine. În traducerea Mântuitorului, FB înseamnă Forţa Bisericii.

Vă mulţumesc că aţi venit să mărturisiţi că sunteţi parte vie a Bisericii. Ați venit să spuneţi că vă pasă şi că adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos. Tineri, sunteţi apa cea vie din Biserică. Dovediţi că vă pasă! Rana Bisericii este şi rana voastră, durerea noastră este şi a voastră. Învăţaţi că suntem ai lui Hristos prin prieteneia lui cu noi, colegul nostru de bancă, cel cu care frângem sandvisul când nu îl avem

Cel mai important examen în viaţă este Hristos. Învăţaţi să întindeţi mâna la timp celor care au nevoie de ea. Căutaţi-l pe Hristos! Athosul îl puteţi găsi şi într-o biserică. Învăţai să vă iertaţi. Cea mai deplină libertate pe care ne-a dat-o Hristos este: te iert.

După prelegerea despre libertate a urmat sesiunea de întrebări. Ca de obicei, părintele Necula răspunde cu umor, dar nu fără seriozitate frustrărilor și curiozităților tinerilor prezenți.

La întrebarea Cât de importantă este viața profesională față de cea de familie? părintele profesor a îndemnat la echilibru: Nu luați familia la servici, dar nici serviciul acasă. Sunt oameni care au făcut doctorate crescându-și copiii.

Răspunzând unei alte întrebări cu privire la alegerea persoanei potrivite pentru întemeierea unei familii, Pr. Necula a zis: Fetelor luați-vă un bărbat curajos, nu unul care calcă de două ori și crede că e sârbă!

Vorbind despre marginalizarea tinerilor credincioși în general, și a fiilor de clerici în special, Sfinția sa i-a încurajat să sufere cu demnitate pentru Hristos: Vreau să aveți convingerea că Hristos știe câte înjurături, câte mișto-uri, câte șuturi în fund ați luat pentru că sunteți fiii păzitorilor cheilor Împărăției Cerurilor.

La evenimentul internațional din capitala Moldovei participă peste 6.000 de tineri ortodocși din țară și din străinătate. Mâine urmează alte două evenimente majore din programul întâlnirii: „Marșul Tinereții” și Concertul trupei „Holograf”. Tot mâine, vor urca pe scenă Orchestra Lăutarii și Maestrul Nicolae Botgros - Ion Paladi.

 

Conferința „Tânărul în căutarea libertății” LIVE VIDEO

ITO 2017 - Conferința: Tânărul în căutarea libertății, Pr. Constantin Necula Prezentator: Daniel Buzdugan

„Cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este inima curată şi mintea trează.”
- Mitropolitul Nicolae Bălan -